Dario Marenić i “ELDA” donirali novogradiškoj Gimnaziji aparat za laboratorij kemije

Dario Marenić i "ELDA" donirali novogradiškoj Gimnaziji aparat za laboratorij kemije

Dario Marenić i “ELDA” donirali novogradiškoj Gimnaziji aparat za laboratorij kemije

Na prigodnoj svečanosti u Gimnaziji, vlasnik “ELDE” i dopredsjednik HSP AS Dario Marenić uručio je dana 30.08.2016. ravnateljici prof. Ljiljani Ptačnik vrijednu donaciju za laboratorij kemije. Radi se o spektrofotometru vrijednom 53.000 kuna.

Jedna je to u nizu donacija kojima “ELDA” potiče obrazovanje kao temeljni uvjet razvoja društva i zapošljavanja.

„Naša škola nema gotovo nikakve opreme za suvremenu nastavu biologije i kemije od mikroskopa, pa do staklenog materijala. Ova priče nije priča koja je počela sad, u predizborno vrijeme. Započela je 1. rujna prošle godine kada je Dario Marenić, planirajući potporu Gimnaziji odlučio pomoći barem u području gdje može pomoći, a mi smo spoznali da je to područje za nastavu biologije i kemije. To je priča stara godinu dana“, kaže ravnateljica Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik.

„Elda je do sada donirala jako puno škola i sportskih klubova širom Hrvatske. Moram naglasiti da sam bio učenik ove Gimnazije, za koju me vežu lijepi trenutci. Nešto se počelo raditi u ovome gradu. Moja tvrtka je otišla u kemijski segment od 2008. godine. Zainteresirati mladog čovjeka možemo jedino na način da mu damo na raspolaganje vrhunski opremljen laboratorij . U primjeru Elektro-tehničke škole, kada sam prije 2 godine došao u Školski odbor, vrlo malo se praktično radilo. Sada smo svjedoci s elektro-autićem koji su napravili, što se dogodilo? Djeca su postala zainteresirana da svojim rukama pokažu što znaju napraviti. To su pomaci u školi. Ispada da je ovo donacija u predizborno vrijeme. Tako se, međutim, dogodilo, a ideja je nastala daleko prije. Značaj djece i mladih, značaj njihovog povezivanja, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta sa gospodarstvom je ključan za razvoj gospodarstva.Vodimo o tomu brigu. Želim da i ovaj laboratorij bude centar izvrsnosti u Slavoniji gdje će izaći nekoliko dobro obrazovanih i sposobnih ljudi. Zato želimo zainteresirati djecu za kemiju i biokemiju. Radi se o spektrofotometru, koji je instrument za široke analize. Želimo dati akcent na kontrolu zdrave hrane i pomoći malom seljaku, te stvoriti mogućnost da kontroliramo vodu u gradu.Ovo neće biti ovlašten laboratorij, ali uz dva profesora kemije djeca će to znati prepoznati. Priča je to o značaju zdravstva i značaju subkontrole, a s druge strane i priča o zdravoj hrani. Rekao sam da ću iz svojih saborskih primanja dati polovicu za stipendije, a drugu za start up-ove. Mogu reći da ću i dvoje najboljih zaposliti u svojoj firmi. Promijenili smo trend u Hrvatskoj. Magistrica i doktor kemije došli su u Eldu iz Zagreba. Tu su došli raditi i živjeti. Ja sam na to ponosan jer nisu otišli u Njemačku ili Irsku. Tako treba razmišljati. Ova donacija me veseli jer je ovo moja Gimnazija, u mom gradu Novoj Gradiški, koja ima vrlo kvalitetan profesorski kadar s odličnom ravnateljicom na čelu. Ovo je početak vrlo ozbiljnog kemijskog laboratorija. Ideja je da u Gimnaziji krene smjer prema kemijskom tehničaru, kao što je i moja želja da dovedem Elektrotehnički fakultet u Novu Gradišku. To je ono na čemu treba počivati ovaj grad“, kaže Dario Marenić vlasniku Elde kojima ovo nije prva vrijedna donacija novogradiškoj Gimnaziji.

„Veseli me novi korak u formiranju novog laboratorija. Godinama sam radila istraživačke radove bez laboratorija. Ova donacija nam je dobrodošla, puno će nam olakšati rad, kao i svaka druga donacija, koja će omogućiti djeci da što više rade praktično iz biologije, kemije i fizike“, kaže Ksenija Artuković profesorica biologije i kemije.

Za gimnazijsku knjižnicu Dario Mareniće je darivao tri knjige: Čovjek i njegova sjena autora dr. Ante Kovačevića, „58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša-Kutine i Ne plači, moj dobri anđele – Bitku za Vukovar, autora Damira Plavšića.

Izvor: HSPAS

Komentari

komentar/a