Članovi HSP AS podružnice Nova Gradiška obišli novi stranački prostor

Članovi HSP AS podružnica Nova Gradiška u novom stranačkom prostoru

Članovi HSP AS podružnica Nova Gradiška u novom stranačkom prostoru

Na obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića (Žitnik, 23.5.1823. – Zagreb, 28.2.1896.) članovi HSP AS podružnice Nova Gradiška odali su počast svom osnivaču i Ocu Domovine. Tom prigodom obišli su novi stranački prostor na adresi Trg kralja Tomislava 5 u Novoj Gradiški. Dopredsjednik HSP AS i predsjednik podružnice HSP AS Nova Gradiška Dario Marenić pozdravio je sve prisutne. Uz buduće aktivnosti stranke najavio je renoviranje i uređenje stranačkog prostora. Profesorica povijesti Sara Simić u svom govoru podsjetila je na aktualnost nauka dr. Ante Starčevića.

Ante Starčević rođen je 1823. u mjestu Žitnik pokraj Gospića kao sin Jakova i Milice, udove Čorak, koja je prije prve udaje s pravoslavlja prešla na katoličanstvo. Pučku školu je pohađao u Klancu; uz potporu strica Šime Starčevića, koji je bio župnik u Gospiću i znameniti jezikoslovac, mali je Ante nastavio školovanje u Zagrebu, gdje je 1845. završio gimnaziju.

 

dr. Ante Starčević

dr. Ante Starčević

U namjeri da postane svećenik, otišao je nakon toga u sjemenište u Senj, a potom je u Budimpešti upisao studij teologie i filozofije; doktorsku titulu iz filozofije stekao je 1846. S obzirom na društveno-političke okolnosti Starčević je odustao od svoje prvotne namjere i odlučio posvetiti svoj život borbi za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.

Pored političkog rada on se cijeli svoj život bavio i novinarstvom, književnošču, filozofijom, filologijom i poviješću. Kao narodni zastupnik ušao je šest puta u Hrvatski sabor: 1861., 1865., 1871., 1878., 1884. i 1890.

U znak zahvalnosti Stranka prava mu je u Zagrebu preko puta glavnog kolodvora 1895. sagradila “Starčevićev dom”. Preminuo je godinu dana kasnije, a sahranjen je po vlastitoj želji na groblju sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama među seljacima.

 

Komentari

komentar/a

Odgovori